Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Παράνομη η επ' αόριστον διατήρηση DNA από τις Αρχές

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ. Βρετάνιας αποφάνθηκε ότι η τρέχουσα πρακτική των αστυνομικών αρχών να διατηρούν επ' αόριστον το προφίλ DNA ατόμων που συνελήφθησαν, αλλά ουδέποτε καταδικάστηκάν, συνιστά μέτρο υπερβολικό και παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Η βρετανικη αστυνομία, κατά πάγια τακτική, λαμβάνει το προφίλ DNA κάθε ατόμου που συλλαμβάνει και το διατηρεί σε μία εθνική βάση δεδομένων, ανεξαρτήτως του αν ο συλληφθείς αποδειχθεί τελικά αθώος. Οι εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό είναι ελάχιστες (π.χ. εξακρίβωση ότι δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα ή παράνομη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη), αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η καταστροφή των γενετικών δεδομένων εναπόκεται στην απόλυτη διακρτική ευχέρεια των Αρχών.
Ήδη από το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε κρίνει ότι η επ' αόριστον, ευρεία και χωρίς διακρίσεις διατήρηση του DNA παραβιαζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Παρ' όλ' αυτά, από τότε μέχρι σήμερα περισσότερα από 200.000 προφίλ DNA αθώων (τελικά) ατόμων προστέθηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της Μ. Βρετανίας, εκτοξεύοντας το συνολικό αριθμό των "φακελωμένων" σε 1,1 εκατομμύριο. 
Ωστόσο, ενόψει του νέου σχετικού νομοσχεδίου που εκκρεμεί προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή, το δικαστήριο αρνήθηκε να διατάξει τις αστυνομικές αρχές να αλλάξουν την παράνομη τακτική τους. Θα λέγαμε δηλαδή ότι η συγκεκριμένη αποφαση περίπου στερείται εκτελεστόστητας. Έτσι, παρά το θετικό και ευπρόσδεκτο γεγονός του χαρακτηρισμού της τακτικής αυτής ως παράνομης, η εν λόγω απόφαση θα έχει επί του πρακτέου μηδαμινό  ευεργετικό αντίκτυπο για τις εκατοντάδεις χιλιάδες ανθρώπων, των οποίων το DNA εξακολουθεί να διατηρείται κατά παράβαση των θεμελιωδών ατομικών τους δικαιωμάτων. Οι τελευταίοι θα υποχρεωθούν να περιμένουν μεχρι την αλλαγή της αγγλικής νομοθεσίας.
Δείτε το κείμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου