Στη θεματική ενότητα "Προστασία Εγκυμοσύνης και Μητρότητας" λέω - μεταξύ άλλων - ότι σύμφωνα με το άρθρ. 15 του Ν. 1483/1984 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, εκτός αν συντρέξει σπουδαίος λόγος και ότι τυχόν καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη ακόμα κι αν ο εργοδότης ή η ίδια η κυοφορούσα αγνοούσαν κατά τη στιγμή της καταγγελίας την εγκυμοσύνη.
Ο Άρειος Πάγος έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την ερμηνευτική άποψη με μία σπουδαία απόφασή του. Δεν έχω δει ακόμα το πλήρες κείμενο της απόφασης, αλλά όπως πληροφορούμαι από το lawnet.gr, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, η απόλυση εγκύου είναι άκυρη ακόμη και αν ο εργοδότης της δεν γνώριζε το γεγονός της εγκυμοσύνης. Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 176/1997, με το οποίο η χώρα μας συμμορφώθηκε προς την ευρωπαϊκή οδηγία 95/85/ΕΟΚ. Με αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώθηκε εργαζόμενη από την Κόρινθο, η οποία απολύθηκε ενώ ήταν δύο μηνών έγκυος. Παράλληλα, ο εργοδότης της είχε δηλώσει αρχική άγνοια καθώς, όπως δήλωσε, πληροφορήθηκε για την εγκυμοσύνη της για πρώτη φορά 12 ημέρες μετά την απόλυσή της, όταν δηλ. προσήλθε στο τοπικό γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς.
Να υπενθυμίσω ακόμα ότι η απόκρυψη του γεγονότος της εγκυμοσύνης κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση σύμβασης εργασίας, δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελέσει σπουδαίο λόγο για τη μεταγενέστερη καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Επομένως, σε περίπτωση απόλυσης ακόμα και για το λόγο αυτό (της αποσιώπησης και όχι της εγκυμοσύνης καθ' εαυτήν), η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι και σε αυτήν την περίπτωση άκυρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου