Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μεγάλη Βρετανία: Επίδοση Προσωρινής Διαταγής μέσω Twitter!

Για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία (και μάλλον παγκοσμίως) δικαστήριο επέδωσε προσωρινή διαταγή μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter. Πρόκειται φυσικά για μία καινοφανή μέθοδο επίδοσης μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που παρέχει το internet, από ένα κατά κανόνα παραδοσιακό και αργοκίνητο νομικό σύστημα.    
Η προσωρινή διαταγή επιβάλλει σε ανώνυμο χρήστη του Twitter να πάψει να υποδύεται τον Donal Blaney, έναν γνωστό δεξιό blogger και ιδιοκτήτη της νομικής φίρμας "Griffin", που εδρεύει στο Hawkhurst, στην Αγγλία. Ο χρήστης, εναντίον του οποίου εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή, είχε δημιουργήσει λογαριασμό στο Twitter, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία που είχε ανεβασμένη ο Blaney στο ιστολόγιό του. Ακόμα, στον ίδιο λογαριασμό είχε συνδέσμους (links) που παρέμπεμπαν στις αναρτήσεις του ιστολογίου του Blaney, ενώ ανέβαζε tweets χρησιμοποιώντας παρόμοιο στιλ και τρόπο γραφής με αυτόν του Blaney. Ο τελευταίος δήλωσε ότι, αν και η σάτιρα μπορεί να είναι μία θεμιτή κριτική συμπεριφορά, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο λογαριασμός του ανώνυνου χρήστη (ο οποίος εμφανιζόταν δήθεν ως Blaney) δημιουργήθηκε ακριβώς με σκοπό να παραπλανήσει τον κόσμο ως προς την πραγματική ταυτότητα του. 
Η προσωρινή διαταγή χορηγήθηκε την Τρίτη το πρωί από δικαστήριο του Λονδίνου και επιδόθηκε στον ανώνυμο χρήστη μέσω της υπηρεσίας άμεσου μηνύματος (direct message) του Twitter, που σημαίνει ότι δεν έλαβε δημοσιότητα. Το μήνυμα περιείχε σύνδεσμο που παρέπεμπε στο περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής, με την οποία επιβλήθηκε στον καθού να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να σταματήσει να υποδύεται τον Blaney στο Twitter. Μάλιστα, ο δικαστής που ήταν οικείος με το Twitter, γνώριζε επίσης μία παρόμοια περίπτωση στην Αυστραλία, όπου διαδικαστικά έγγραφα δικαστηρίου είχαν επιδοθεί μέσω facebook. Πάντως ο λογαριασμός του ανώνυμου χρήστη εξακολουθεί να είναι ενεργός μέχρι σήμερα.  
Στο ελληνικό νομικό σύστημα περιμένουμε ακόμα την εκπλήρωση των υποσχέσεων περί αποσήμανσης και ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου