Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Επίδομα 176 Ευρώ: Δεν το Δικαιούνται οι Ειδικευόμενοι Γιατροί (ΑΠ 1501/2010)

Με την υπ' αριθμ. 1501/2010 απόφαση του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι οι ειδικευόμενοι ιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται την παροχή των 176 Ευρώ και η μη καταβολή του σε αυτούς δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας. 
Ειδικότερα ο ΑΠ έκρινε ότι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπαλλήλων για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο, ενώ εξαιρούνται από την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων εν γένει υπαλλήλων. Στους ιατρούς του ΕΣΥ περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι ιατροί, ενώ η σχέση εργασίας που τους συνδέει με το Νοσοκομείο είναι ιδιωτικού δικαίου. Στα πλαίσια του ειδικού μισθολογίου για τους ιατρούς του ΕΣΥ, δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος η μη πρόβλεψη για τη χορήγηση και σε αυτούς της μισθολογικής παροχής των 176 Ευρώ, αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και για τις οποίες ειδικώς αμείβονται, καθιστούν τη ρύθμιση αυτή συμβατή με τους ορισμούς του άρθρου 4 του Συντάγματος. Επομένως, δεν συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείρισή τους έναντι των υπολοίπων  υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που λαμβάνουν την παροχή αυτή, διότι δεν πρόκειται για κατηγορίες προσώπων που τελούν υπό ουσιωδώς όμοιες συνθήκες, αλλά αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων λειτουργών ως προς τη μισθολογική τους μεταχείριση και την υπηρεσιακή τους εν γένει κατάσταση. 
Η αγωγή για την καταβολή του επιδόματος των 176 Ευρώ, επί της οποίας εκδόθηκε η παραπάνω απόφαση του ΑΠ, είχε ασκηθεί από ειδικευόμενους ιατρούς του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ".
Ο ΑΠ ουσιαστικά εμμένει σε προηγούμενη απόφασή του, σχετικά με την (μη) καταβολή του εν λόγω επιδόματος στους ειδικευόμενους ιατρούς. Το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης επαναλαμβάνει επί λέξη εκείνο της παλαιότερης υπ' αριθμ. 1593/2009. Τότε είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το επίδικο επίδομα (ανεπιτυχώς) ειδικευόμενοι του ΑΧΕΠΑ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου