Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κίνα: Τα Κρατικά Βασανιστήρια ως Επικερδής Επιχείρηση

Κινέζοι κατάδικοι, φυλακισμένοι σε στρατόπεδα εργασίας (στις αντίστοιχες προς τις δικές μας αγροτικές φυλακές) μοχθούν καθημερινά και εκτίουν τις ποινές τους με το σκάψιμο τάφρων και το σπάσιμο βράχων. Ο "σωφρονισμός" όμως συνεχίζεται και μετά τη δύση του ηλίου. Τις νύχτες αναγκάζονται από τους δεσμοφύλακες να παίζουν on line παιχνίδια στο Internet, όπως το "Word of Warcraft". Στα παιχνίδια αυτά εξορύσσουν εικονικό χρυσό, το οποίο οι φρουροί πωλούν έναντι πραγματικού τιμήματος σε άλλους παίκτες, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σύμφωνα με έναν πρώην δεσμοφύλακα, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε σε στρατόπεδο εργασίας της βορειοανατολικής Κίνας, αυτή η εξαναγκαστική εικονική εργασία παράγει περισσότερα χρήματα (για τους φρουρούς φυσικά), απ' ό,τι η χειρωνακτική κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Η "καλλιέργεια χρυσού" σε online παιχνίδια, όπως το "Word of Warcraft", συνίσταται ουσιαστικά σε διαρκώς επαναλαμβανόμενες μικροεργασίες, με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολύτιμων μονάδων. Οι μονάδες αυτές πωλούνται πολλές φορές έναντι πραγματικού τιμήματος σε παίκτες που θέλουν να "κόψουν δρόμο" και να προχωρήσουν γρήγορα στο παιχνίδι (άλλη παράνοια αυτή!). Τα παιχνίδια αυτά κάνουν θραύση ειδικά στην Κίνα, καθώς εκτιμάται ότι περίπου το 80% των "καλλιεργητών" εικονικού  χρυσού ζουν εκεί. 
Οι "επιχειρηματίες" δεσμοφύλακες των κινέζικων στρατοπέδων εργασίας κερδίζουν από αυτή την ιστορία περίπου $ 900 την ημέρα. Οι φυλακισμένοι δουλεύουν για το παιχνίδι σε 12ωρες εναλλασσόμενες βάρδιες και, αν κάποιος από αυτούς δεν φέρει σε πέρας την εργασία του, τιμωρείται όχι εικονικά αλλά πραγματικά. Όπως δηλώνει πρώην κατάδικος: "Με υποχρέωναν να στέκομαι για πολλές ώρες όρθιος με τα χέρια σηκωμένα στον αέρα και, όταν γυρνούσα στο κελί μου, με χτυπούσαν με πλαστικές σωλήνες. Παίζαμε μέχρι να τυφλωθούμε". Απ' όσο γνωρίζω η κινεζική Κυβέρνηση, αν και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει πάρει ακόμα θέση, καθώς προτεραιότητα έχει αυτή τη στιγμή το οικονομικό θαύμα που συντελείται εκεί.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου