Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΠΟ: Η πειθαρχική παραγραφή του caseta-gate

Η παραγραφή των αδικημάτων στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, δηλαδή η εξάλειψη της αξίωσης της Πολιτείας να κριθεί δικαστικά ο δράστης ορισμένου εγκλήματος και να κηρυχθεί ένοχος, αρχίζει από την ημέρα που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη, ανεξαρτήτως του πότε έλαβε  γνώση το θύμα του εγκλήματος. Ο θεσμός της παραγραφής των εγκλημάτων δικαιολογείται κυρίως από την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που παρέλθει πολύς χρόνος από την τέλεση ενός αδικήματος, αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό ο πρωταρχικός σκοπός της επιβολής της ποινής, που είναι ο σωφρονισμός του δράστη, ενώ είναι δυνατό να αλλοιωθούν ή να εξαφανισθούν τελείως και τα αποδεικτικά μέσα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ενοχή. Αν ο απαιτούμενος χρόνος για την άσκηση της ποινικης δίωξης παρέλθει, τότε μιλάμε για παραγραφή του εγκλήματος.   
Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που η ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο σε περίπτωση που το επιθυμεί το ίδιο το θύμα, το άτομο δηλ. που έχει υποστεί βλάβη από τη σε βάρος του άδικη και καταλογιστή αξιόποινη πράξη. Πρόκειται για μία εξαίρεση από το γενικό κανόνα ότι την πρωτοβουλία για την κίνηση του ποινικού μηχανισμού την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Οι περιπτώσεις αυτές δικαιολογούνται κυρίως είτε λόγω της μικρής βαρύτητας της προσβολής ενός καθαρά ατομικού εννόμου αγαθού που προσβάλλεται (π.χ. εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κλπ) είτε λόγω της στενής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα (π.χ. κλοπή μεταξύ συγγενών). Η προθεσμία για την έγκληση του παθόντος (δηλ. για την διαδικαστική πράξη που απαιτείται για την κίνηση της ποινικής δίωξης) είναι τρεις μήνες από την ημέρα που (ο παθών) έλαβε γνώση της πράξης και του προσώπου που την τέλεσε. Αν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς υποβολή έγκλησης, τότε μιλάμε για εξάλειψη του αξιοποίνου.  
Όλα τα παραπάνω τα γράφω για να καταλήξω στον ερμαφρόδιτο χαρακτήρα του θεσμού της παραγραφής, που προβλέπεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ (με αφορμή βέβαια την απόφαση του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα για τη θέση στο αρχείο της υπόθεσης "casetagate", λόγω "παραγραφής"). Για την ακρίβεια αυτό που προβλέπεται για το πειθαρχικό αδίκημα της "διαστρέβλωσης αγώνα" (άρθρ. 22 ΠειθΚωδ) είναι ένα περίεργο κράμα μεταξύ παραγραφής και εξάλειψης του αξιοποίνου λόγω μη υποβολής έγκλησης - καταγγελίας, δηλαδή δύο θεσμών άσχετων μεταξύ τους που εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το επιμαχο άρθρο 28 του Πειθαρχικού Κώδικα κάθε πειθαρχικό παράπτωμα που προβλέπεται από τον Κανονισμό "και δεν καταγγέλθηκε έγγραφα μέσα σε ένα μήνα από τη διάπραξή του, παραγράφεται". Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, του παράνομου στοιχηματισμού και του ντόπινγκ παραγράφονται (εδώ κατά κυριολεξία) μετά την παρέλευση τριών ετών από την τέλεσή τους. 
Είναι προφανές ότι για το αδίκημα της στρέβλωσης ποδοσφαιρικού αγώνα (όπως και για τα υπολοιπα αδικήματα του Πειθαρχικού Κώδικα, πλην των αναφερόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 28) αυτό που καθιερώνεται δεν είναι ακριβώς παραγραφή αλλά μία περίεργη μορφή εξάλειψης του αξιοποίνου λόγω μη υποβολής καταγγελίας ή τουλάχιστον κάτι που μοιάζει με αυτή. Τα χρονικά όρια είναι πολύ στενότερα από εκείνα της παραγραφής και απαιτείται έγγραφη καταγγελία για την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας. Αν δεν υπάρξει αυτή η καταγγελία εντός βραχύτατου χρονικού διαστήματος (ενός μήνα), και μάλιστα όχι από τη γνώση του αδικήματος και το πρόσωπο που το τέλεσε, αλλά από τη διάπραξη του, το αδίκημα "παραγράφεται".
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ίδια η ΕΠΟ αξιολογεί τη διαστρέβλωση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ως ήσσονος σημασίας και χαμηλής απαξίας πειθαρχικό αδίκημα. Το μαρτυρούν η απαίτηση προηγούμενης καταγγελίας για να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία και οι συντομότατες "παραγραφές". Έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό - και μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο - ώστε τα κάθε λογής λουλούδια του ελληνικού ποδοσφαίρου να τρέχουν γρηγορότερα από τις προθεσμίες.

ΥΓ: Δύο σχετικές (ποδοσφαιρικές) ειδησούλες: Η ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστη στον τεχνικό εξοπλισμό της, λόγω των επεισοδίων στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ ο προποντής του Ατρομήτου, Γ. Δώνης, παραπέμπεται από τον αθλητικό Εισαγγελέα γιατί χαρακτήρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο "μπουρδέλο". Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι "δυσφήμηση των οίκων ανοχής".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου