Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η Απαγόρευση της Παρένθετης Μητρότητας στη Γαλλία


Το ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο, σε απολυτή συμφωνία με την ισχύουσα γαλλική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα, απεφάνθη ότι τα παιδιά ενός ζευγαριού που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στην νότια Καλιφόρνια δεν μπορούν να θεωρηθούν Γάλλοι πολίτες. Ο Sylvie και Dominique Mennesson, και οι δύο τους Γάλλοι πολίτες, προσέλαβαν μια αμερικανή γυναίκα για να κυοφορήσει το παιδί τους με την μέθοδο της δωρεάς ωαρίου, πράγμα το οποίο και έγινε αφού το 2000 η παρένθετη μητέρα από το La Mesa της Καλιφόρνια έφερε στην ζωή δίδυμα.

Το ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε το 1991, απαγόρευσε το θεσμό της παρένθετης μητρότητας, ενώ το 1994 η γαλλική Βουλή ήρθε να κωδικοποιήσει την συγκεκριμένη απαγόρευση σε νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το AP, οι Mennessons σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (Πηγή: lawnet.gr). 

Υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδαο θεσμός της παρένθετης μητρότητας εισήχθη με το ν. 3089/2002, ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 1458 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με το τελευταίο "Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδίαν, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία". Τέλος, σύμφωνα με το όγδοο άρθρο του ν. 3089/2002, η παρένεθτη μητρότητα είναι δυνατή  μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα και η κυοφόρος γυναίκα έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου