Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων: Φριχτές συνθήκες στα κρατητήρια Θεσσαλονίκης


Η φρικτή κατάσταση που επικρατεί στα Κρατητήρια της Θεσσαλονίκης έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους  67 προσωρινά κρατούμενους, υποτίθεται,  ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε συνθήκες ληγμένης κονσέρβας! Από τα τέλη Μαρτίου έχουν ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο και έχουν ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Συνήγορο του Πολίτη υποβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα.
Οι… «συνθήκες υγιεινής» έχουν μετατραπεί σε «συνθήκες βρώμας» και η «συνθήκες σίτισης» σε «συνθήκες δηλητηρίασης και πείνας».  Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, σκεπάζονται με χιλιοχρησιμοποιημένες κουβέρτες που έχουν να πλυθούν από κατασκευής τους, έχουν αναλάβει με τα δικά τους μηδαμινά χρήματα την προσωπική τους υγιεινή σε τουαλέτες όπου θεριεύουν οι κίνδυνοι για μολύνσεις, για μολυσματικές ασθένειες, και, πολύ συχνά, η υποτυπώδης, ακατάλληλη σίτιση, τους δημιουργεί επιπλέον στομαχικά προβλήματα με τις ανάλογες επιπτώσεις.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, δηλώνει απερίφραστα τη στήριξη της στους κρατούμενους των κρατητηρίων και απαιτεί από τους «συναρμόδιους φορείς» - υπουργεία ΠΡΟ-ΠΟ και Δικαιοσύνης - να δώσουν λύση στα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει με τη μέχρι τώρα στάση τους, η οποία συνοψίζεται σε ανταλλαγές ‘παραπόνων’ μεταξύ τους για την «έλλειψη προσωπικού» και «χώρου» στα κολαστήρια αλλά και σε υποκριτικές δηλώσεις στήριξης στα αιτήματα των κρατουμένων από τους πιστούς τους υπηρέτες-ανθρωποφύλακες.
Η λύση για το πρόβλημα επιβίωσης, πλέον, των κρατουμένων πρέπει να δοθεί άμεσα και να σταματήσει αυτό το τσίρκο δηλώσεων και αντισφαίρισης ευθυνών.
Επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό το προφανές, ότι η επίλυση των οικτρών προβλημάτων στις ελληνικές φυλακές δεν είναι η δημιουργία καινούριων, φρεσκοβαμμένων κολαστηρίων.

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου