Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Απεργία των συμβασιούχων στην Αττική


Οι συμβασιούχοι του νομού Αττικής εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας την Τετάρτη (6/4/2011) σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπως αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στους δήμους την Τρίτη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε σήμερα πως δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση στο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και την ισχύ του άρθρου 103 παρ. 8, οποιαδήποτε συνολική λύση στο υπαρκτό και μείζον κοινωνικό πρόβλημα των συμβασιούχων π.χ. με τυχόν αθρόα μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, είτε με τυπικό νόμο είτε με οποιαδήποτε κανονιστική πράξη, θα ήταν ευθέως αντισυνταγματική. Δεν μπορεί ούτε ο υπουργός ούτε ο οποιοσδήποτε Καμίνης να "μονιμοποιήσει" με νόμο τους συμβασιούχους. Αυτό που μπορούν και επιβάλλεται να κάνουν είναι να σταματήσουν από εδώ και στο εξής να χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις εργασίας ως δήθεν συμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών, να προσλαμβάνουν προσωπικό εξαρχής με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και να πάψουν να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας και της θέσης ισχύος τους στις πλάτες ανθρώπων που τους θεωρούν πελάτες τους.
Η μόνη διέξοδος για τους συμβασιούχους αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με νόμο μπορεί να απαγορεύεται από το Σύνταγμα, αλλά ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός των ίδιων συμβάσεων ως συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από τα Δικαστήρια είναι συνταγματικά επιβεβλημένος.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου