Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εκδίκαση αξιώσεων διατροφής στον τόπο κατοικίας των δικαιούχων

Στο δικαστήριο του τόπου, όπου κατοικεί ο δικαιούχος διατροφής, θα μπορούν να εισάγονται όλες οι αξιώσεις διατροφής. Σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης», του οποίου η διαδικασία διαβούλευσης ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με τη ρύθμιση αυτή ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του Κανονισμού 44/2001, ο οποίος καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τη διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων και την αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις στο πλαίσιο των κρατών-μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Σχεδίου προστίθεται στον ΚΠολΔ νέο άρθρο 39 Α, με το οποίο καθιερώνεται ειδική δωσιδικία διατροφών και σύμφωνα με το οποίο "Διαφορές που αφορούν αξιώσεις διατροφής μπορούν να εισαχθούν και στο δικαστήριο του τόπου όπου έχει την κατοικία του ή τη διαμονή του ο δικαιούχος της διατροφής». 
Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα οι αξώσεις διατροφής υπάγονταν στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου, στην περιφέρεια του οποίου είχε την κατοικία του ο εναγόμενος (γενική δωσιδικία κατοικίας εναγομένου - άρθρ. 22 ΚΠολΔ), ενώ πολλές φορές, όπως αναφέρει και η Αιτιολογική Έκθεση του Σχεδίου, η νομολογία έχει θεωρήσει ότι οι εκατέρωθεν αξιώσεις διατροφής ακόμη και μεταξύ ανιόντων και κατιόντων ή αδελφών, αφορούν σε δικαιώματα απορρέοντα από τον γάμο και τις στέγαζε έτσι στο άρθρο 39 ΚΠολΔ (δωσιδικία γαμικών διαφορών). Ωστόσο, η λύση αυτή, που υπαγορεύθηκε στην πράξη για κοινωνικούς λόγους, συναντά σοβαρές δογματικές επιφυλάξεις.
Ακολουθώντας, λοιπόν, τις διεθνείς τάσεις προστασίας του δικαιούχου της διατροφής, υιοθετείται η ρύθμιση του άρθρου 5 σημείο 2 του Κανονισμού 44/2001(Βρυξέλλες Ι) και καθιερώνεται ως τόπος εκδίκασης των διαφορών που αφορούν σε αξιώσεις κάθε είδους διατροφής ο τόπος κατοικίας του ενάγοντος - δικαιούχου της διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου