Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η 394/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Δικαίωση του προσωπικού καθαριότητας σχολείων)

Με την υπ' αριθμ. 394/2011 απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε καθαρίστριες σχολείων, οι οποίες προσέφεραν την εργασία τους δυνάμει διαδοχικών συμβάσεων (που το Υπουργείο Παιδείας χαρακτήριζε) "μίσθωσης έργου". Το δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ενάγουσες (καθαρίστριες) με την επί σειρά ετών παροχή της εργασίας τους στο Ελληνικό Δημόσιο, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, γεγονός το οποίο αποδείχθηκε και από την αδιάκοπη και πολυετή απασχόληση τους και, ιδίως, από το γεγονός ότι, ο καθαρισμός των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την διεξαγωγή της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας» 
Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο η διάκριση των εργαζομένων ορισμένου χρόνου έναντι των αντίστοιχων εργαζομένων αορίστου χρόνου, με τους οποίους εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες και παρέχουν ίσης αξίας εργασία για την οποία δικαιούνται ίση αμοιβή. Αντίκειται, επίσης, στο κοινοτικό δίκαιο η μη λήψη υπόψη του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου με συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για τη μισθολογική του εξέλιξη. Τέλος, για μία ακόμη φορά, το δικαστήριο θεώρησε (ορθά) ότι η θέσπιση ειδικής βραχυπρόθεσμης διετούς παραγραφής για τις αξιώσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου έναντι αυτού δεν δικαιολογείται από την ανάγκη προστασίας του Δημοσίου, δηλαδή από το στενό ταμειακό συμφέρον του τελευταίου. Επομένως και στις αξιώσεις αυτές ισχύει η πενταετής παραγραφή του άρθρου 90 παρ.1 του ν. 2362/1995.  
Πρόκειται για μία απόφαση μεγαλύτερης σημασίας από εκείνη την πρόσφατη που δικαίωσε τους 166 συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, αφενός γιατί είναι μία οριστική απόφαση εκδοθείσα επί τακτικής αγωγής (και όχι προσωρινή δικαστική κρίση που λήφθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, όπως αυτή για τους 166 συμβασιούχους του Δήμου), αφετέρου διότι καταπιάνεται με πολύ σημαντικά νομικά προβλήματα του δικαίου της εργασίας, τα οποία διεξέρχεται επιτυχώς και με ιδιαίτερα πειστική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου