Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Δώρο Πάσχα; Ξύλο!

Υπάρχει ένα παλιό κλασικό σκίτσο, νομίζω του Altan, το οποίο απεικονίζει τον κακόμοιρο εργαζόμενο, όρθιο, καμπουριασμένο, ταλαίπωρο και βρώμικο μπροστά στο γραφείο του ευτραφούς και καλοζωισμένου αφεντικού. Ο εργαζόμενος "τολμά" να ζητήσει αύξηση και ο εγοδότης τού απαντά μονολεκτικά με το εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας "ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!". Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η ζωή όχι μόνο αντιγράφει την Τέχνη, αλλά μερικές φορές την ξεπερνάει κιόλας. Διαβάζω ότι ξενοδόχος στην περιοχή Κουφαλίων Θεσσαλονίκης έσπασε στο ξύλο υπάλληλο του (45χρονη καθαρίστρια), επειδή η τελευταία ζήτησε απλώς να της καταβληθεί το Δώρο Πάσχα (το οποίο ο εργοδότης έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, να καταβάλει το αργότερο μέχρι τη Μ. Τετάρτη)! Η είδηση εδώ
Φαίνεται ότι οι εργοδότες ξύπνησαν και κάνουν την Επανάστασή τους ενάντια στην εργασία που αιώνες τώρα τους ρουφάει το αίμα. Στο κάτω κάτω δεν έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από κάποιους υπαλλήλους. Αυτούς έτσι κι αλλιώς θα τους αντικαταστήσουν νέοι υπάλληλοι από τις στρατιές των ανέργων, με χειρότερους όρους εργασίας, με μισθούς κάτω από τις ΣΣΕ, με ελαστικά ωράρια, με μερική απασχόληση, με εκ περιτροπής απασχόληση, με προσωρινή απασχόληση και φυσικά χωρίς ασφάλιση. Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Χώρα... (και δεν είναι ο Κάσπερ ούτε ο Κομμουνισμός). 
Κομμένη η πλάκα. Για όσους θέλουν να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες τους εκ του μακρόθεν και χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, έχω ανεβάσει σήμερα τη θεματική ενότητα "Επίσχεση Εργασίας". Είναι ένα καλό και στην πράξη πολύ αποτελεσματικό μέσο πίεσης προς τους εργοδότες, κυρίως για την καταβολή δεδουλευμένων και ληξιπρόθεσμων αποδοχών. Δουλεύει από απόσταση και δεν κινδυνεύεις να πας στο νοσοκομείο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου