Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Stage: Διέξοδος με μόρια (Πηγή: www.enet.gr)


Διέξοδο για τη συμμετοχή των πρώην απασχολουμένων στα προγράμματα (stage) του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την κατάληψη θέσεων ορισμένου χρόνου αναζητεί η κυβέρνηση.
Η λύση που προκρίνεται, αφού βέβαια δώσει και το πράσινο φως το ΑΣΕΠ, είναι οι stagers να έχουν ενισχυμένη μοριοδότηση για ισότιμη συμμετοχή τουλάχιστον σε σχέση με τους ανέργους, για την πλήρωση των θέσεων αυτών.Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του πρώην υφυπουργού Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννη χθες στη Βουλή γνωστοποίησε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών.
Θέτοντας σειρά ερωτημάτων στα οποία απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, διευκρίνισε: «Θα μπορούν οι stagers αυτοί να είναι υποψήφιοι; Βεβαίως θα μπορούν. Θα είναι υποψήφιοι όπως όλοι οι άλλοι; Οχι. Ηδη ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας δίνουν μόρια. Δηλαδή αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μια εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως; Ναι. Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση νομοθετικά εν όψει αυτών των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου; Ναι. Γιατί; Διότι οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση που καθορίζει το πώς θα προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία».
Πάντως, η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση δεν φάνηκε να ικανοποιεί τον Αλ. Τσίπρα, που καταλόγισε σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γι' αυτό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του ότι «το σύστημα πελατειακών διευκολύνσεων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα για να μην πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές και για να έχουν ανασφάλιστη, φθηνή εργασία στη δούλεψή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου