Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΜονΠρΘεσ 35092/2009 - Ασφαλιστικά Μέτρα. Προσβολή προσωπικότητας. Απαγορεύει στην καθής να πλησιάζει την αιτούσα σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων.


Αριθμός 35092/2009
Το Μονομελές Πρωτοδικειο Θεσσαλονίκης
(Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων)
Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο
Η αιτούσα επικαλείται επείγουσα περίπτωση και ζητεί, με την κρινόμενη από 20-8-2009 αίτηση της, ως ασφαλιστικό μέτρο, να ρυθμισθεί προσωρινά η κατάσταση, που έχει προκύψει από την παράνομη συμπεριφορά της καθής, η οποία κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο του 2009 προέβη σε εξυβριστικές και απειλητικές ενέργειες εναντίον της και επιτέθηκε εναντίον της, προκαλώντας σ' αυτήν σωματικές βλάβες και προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την προσωπικότητα της και, ειδικότερα, ζητεί να απαγορευθεί στην καθής να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη προσβολής της προσωπικότητας της με την καθ' οιονδήποτε τρόπο εκτόξευση ύβρεων και απειλών εναντίον της, καθώς και να την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων, ώστε να διαφυλαχθεί η ζωή και η σωματική της ακεραιότητα, να απειληθεί σε βάρος της καθής προσωπική κράτηση διάρκειας ενός έτους και χρηματική ποινή ύψους 1.500 ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της εκδοθησομένης αποφάσεως και να καταδικασθεί η καθής στη δικαστική της δαπάνη.
...Πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Η αιτούσα και η καθής κατοικούν στην ίδια πολυώροφη οικοδομή, στις Συκιές Θεσσαλονίκης και επί της οδού ... Συγκεκριμένα, η αιτούσα διαμένει σε διαμέρισμα του ισογείου ορόφου της οικοδομής και η καθής σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Η καθής αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων η συμπεριφορά της είναι βίαιη και επικίνδυνη και διακρίνεται από μεγάλη επιθετικότητα. Κατά το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα, εκδηλώνει βίαιες αντιδράσεις σε βάρος της αιτούσας, διότι, όπως η ίδια δήλωσε, επιθυμεί να μη διατηρεί (η αιτούσα) φιλικές σχέσεις με τη μητέρα της (της καθής), η οποία διαμένει σε διαμέρισμα του ισογείου (όπως και η αιτούσα) ορόφου της ίδιας οικοδομής και να μην συναναστρέφεται με αυτή. Ειδικότερα, σε καθημερινή βάση, εξυβρίζει χωρίς λόγο την αιτούσα, διατυπώνει απειλές σε βάρος της για τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα, προξενεί ζημίες και καταστροφές σε περιουσιακά της αντικείμενα και δεν δίστασε ακόμη και να βιαιοπραγήσει σε βάρος της, μη σεβόμενη ούτε καν την ηλικία της, αφού η αιτούσα συμπλήρωσε ήδη το 82° έτος της ηλικίας της (γεννήθηκε την 3-9-1927). Συγκεκριμένα, την 3-7-2009, τα μεσάνυχτα, η καθής εξύβρισε και απείλησε την αιτούσα έξω από την πόρτα της οικίας της, απευθύνοντας προς αυτήν τις φράσεις «αν ξαναπιείς καφέ με τη μάνα μου, θα σε σκοτώσω και σένα και αυτήν», «σκύλα, δεν θα βγεις ζωντανή από εκεί μέσα», «άνοιξε, γιατί θα σε κάψω ζωντανή». Στη συνέχεια, αναποδογύρισε μια γλάστρα έξω από την είσοδο της οικίας της αιτούσας και, ακολούθως, αφού έβαλε φωτιά σε πανιά που είχε μαζί της, τα πέταξε αναμμένα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της αιτούσας, με αποτέλεσμα ο καπνός να εισέλθει στην οικία της, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό να γίνει αποπνικτική από τις αναθυμιάσεις και να περιέλθει η αιτούσα σε κατάσταση τρόμου και ταραχής. Αμέσως, η αιτούσα κάλεσε την Αστυνομία και μετά από λίγη ώρα κατέφθασε στον τόπο του συμβάντος ένα περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Συκεών. Όμως, η καθής, αν και αναζητήθηκε από τους αστυνομικούς σε ολόκληρη την πολυκατοικία, δεν ανευρέθη, διότι πρόλαβε να εξαφανισθεί, φοβούμενη προφανώς τη σύλληψη της
Μετά από λίγες ημέρες και, συγκεκριμένα, κατά τις βραδινές ώρες της 20-7-2009, η καθής δημιούργησε νέο επεισόδιο σε βάρος της αιτούσας, όταν εμφανίσθηκε με άγριες και ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις έξω από την πόρτα του διαμερίσματος της και διατύπωσε ύβρεις και απειλές κατά  της ζωής της και της σωματικής της ακεραιότητας. Όταν δε η αιτούσα άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος της, εισήλθε ορμητικά σ' αυτό η καθής και επιτέθηκε εναντίον της, γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας την σε ολόκληρο το σώμα της, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει σωματικές κακώσεις και να την περιαγάγει σε ψυχική υπερδιέγερση και ταραχή. Η αιτούσα κάλεσε εκ νέου την Αστυνομία, φοβούμενη για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα από την περαιτέρω εκτράχυνση και τον παροξυσμό της συμπεριφοράς της καθής. Οι αστυνομικοί, που κατέφθασαν στον τόπο του συμβάντος με περιπολικό αυτοκίνητο, βρήκαν την καθής, την οποία οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, όπου και εξακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας της. Για τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, που τέλεσε η καθής σε βάρος της αιτούσας την 3 και την 20-7-2009, υπέβαλε η τελευταία την 30-7-2009 έγκληση εναντίον της στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών
Την επόμενη ημέρα (31-7-2009), ύστερα από έγγραφη παραγγελία του ανωτέρω Αστυνομικού Τμήματος, εξετάσθηκε η αιτούσα από την ιατροδικαστή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Ελένη Καλύβα και από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν στην αιτούσα από τον ξυλοδαρμό, που υπέστη από την καθής την 20-7-2009, θλαστικές εκχυμώσεις των μαλακών μορίων: α) της δεξιάς παρειακής χώρας, β) της αριστερής υποκλειδίου χώρας, γ) κατά το άνω τριτημόριο της έξω επιφάνειας και τη μεσότητα της ραχιαίας επιφάνειας του αριστερού μηρού, δ) του αριστερού γόνατος και ε) του δεξιού βραχίονα, ενώ, επιπλέον, η ίδια ανέφερε οδονταλγία κατά τη μάσηση, ωταλγία και οσφυαλγία. Η καθής, η οποία εξετάσθηκε ανωμοτί στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, συνομολόγησε τα προαναφερόμενα πραγματικά περιστατικά, αποδίδοντας την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά, που επέδειξε σε βάρος της αιτούσας, στην ακλόνητη κατ' αυτήν πεποίθηση ότι η τελευταία επηρεάζει αρνητικά σε βάρος της τη μητέρα της, με την οποία η ίδια διατηρεί εχθρικές σχέσεις και ότι τη διαβάλλει σ' αυτήν. Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα, το Δικαστήριο κρίνει ότι η καθής, με την προαναφερόμενη συμπεριφορά της, προσέβαλε παράνομα την προσωπικότητα της αιτούσας. Κατόπιν όλων αυτών και επειδή συντρέχει επείγουσα περίπτωση και επικείμενος κίνδυνος να επαναλάβει η καθής τις πιο πάνω πράξεις της, παρίσταται ανάγκη να ρυθμισθεί προσωρινά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την προσβολή της προσωπικότητας της αιτούσας και πρέπει, συνεπώς, η ένδικη αίτηση να γίνει δεκτή ως βάσιμη από ουσιαστική άποψη και να ληφθεί το αιτούμενο ασφαλιστικό μέτρο, όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό. Επίσης, πρέπει να απειληθεί σε βάρος της καθής, για την περίπτωση που αυτή παραβεί την υποχρέωση της και παραβιάσει την απόφαση, προσωπική κράτηση διάρκειας τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Τέλος, τα δικαστικά έξοδα της αιτούσας πρέπει να επιβληθούν σε βάρος της καθής, λόγω της ήττας της (άρθρο 176 του ΚΠολΔ).
Για τους λόγους αυτούς
Δέχεται την αίτηση. Απαγορεύει προσωρινά στην καθής να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητα της αιτούσας και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική της υγεία, ιδιαίτερα δε, να την πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των δεκαπέντε (15) μέτρωνΑπειλεί σε βάρος της καθής προσωπική κράτηση διάρκειας τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε παράβαση της παρούσας αποφάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου