Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η εφαρμογή των νόμων


Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας συστήθηκε με βάση το άρθρο 1 του νόμου 3938/2011, ο οποίος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 31/3/2011. Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του εν λόγω νόμου ορίστηκε ότι "Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται και λειτουργεί Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό. Το Γραφείο είναι αρμόδιο για τη συλλογή, την καταγραφή, την αξιολόγηση και την περαιτέρω προώθηση προς διερεύνηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες ή Αρχές καταγγελιών για πράξεις του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατά κατάχρηση της ιδιότητάς του και αφορούν: α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά την έννοια του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα, β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας, γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και δ. κάθε άλλη προσβλητική της προσωπικότητας συμπεριφορά σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και τις συναφείς πράξεις, εφόσον αυτές εκδηλώθηκαν από το ίδιο πρόσωπο στον ίδιο τόπο και χρόνο".

Επίσης, στην παράγραφο 2 τονίζεται ότι "οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες και γραπτές και να υποβάλλονται στο Γραφείο ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αυτοπροσώπως ή μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου" καθώς και ότι "Το Γραφείο επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως, παραγγέλλοντας σχετική έρευνα, μετά από πληροφορίες με συγκεκριμένα στοιχεία για περιστατικά της παραγράφου 1 και ιδίως όσων προέρχονται από δημοσιεύματα ή εκπομπές Μ.Μ.Ε.", στις επόμενες παραγράφους του ίδιου άρθρου περιγράφεται με περισσή λεπτομέρεια η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών, για να φτάσει κανείς στην παράγραφο 15 : "Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι οργανικές θέσεις του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας αυτού, καθορισμού των επί μέρους αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των οργάνων και του προσωπικού του, διαδικασιών υποδοχής και ενημέρωσης των πολιτών, συνεργασίας με τα Σώματα, τις Υπηρεσίες και τους φορείς και κάθε άλλο σχετικό με αυτά θέμα."

Στα δημοσιεύματα του Απριλίου του 2011 η είδηση της σύστασης του εν λόγω γραφείου μάλλον επικροτείται, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών κλείνουν με τη φράση "Το Γραφείο Περιστατικών Αυθαιρεσίας συστήθηκε και αναμένεται η στελέχωση και η έναρξη λειτουργίας του, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη".

Σήμερα, είκοσι (20) περίπου μήνες μετά τη σύστασή του - είπαμε, 31.3.2011 - το Γραφείο που θα είχε καθήκον να ελέγχει την τήρηση της εφαρμογής των νόμων από τα αστυνομικά όργανα, έχει συσταθεί και αναμένεται η στελέχωση και η έναρξη λειτουργίας του, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν υπάρχει γραφείο, τηλέφωνο του γραφείου, επιτροπή, τίποτα. Το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 15 υπήρξε, προφανώς, μόνο στη φαντασία του νομοθέτη, και όχι στις προθέσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.