Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Απόφαση σταθμός για τους συμβασιούχους και το "Διάταγμα Παυλόπουλου"


Απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα πήρε το Πρωτοδικείο Αθηνών σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων και το ΠΔ 164/04 , γνωστό και ως «διάταγμα Παυλόπουλου».
Το Πρωτοδικείο Αθηνών εφαρμόζοντας την υπόδειξη του ΔΕΚ να κρίνεται κατά περίπτωση από τα ελληνικά δικαστήρια εάν το ΠΔ 164/04 προσέφερε αποτελεσματική προστασία στους συμβασιούχους, έκρινε ότι με το ΠΔ υπήρξε υποβάθμιση της προστασίας που παρείχε μέχρι τότε ο ν. 2112/20 που «τιμωρούσε» την καταχρηστική σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τη δικαστική μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.
Η δικαστική απόφαση δικαίωσε συμβασιούχο, καταλήγοντας ότι η μόνη αποτελεσματική προστασία του διασφαλίζεται με τον ν. 2112/20 και την αναγνώριση ότι στην πραγματικότητα κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οπότε η σύμβαση εργασίας είχε μετατραπεί από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Με την απόφαση ακυρώνεται η απομάκρυνσή του με τη λήξη της σύμβασης, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται ότι του οφείλονται μισθοί υπερημερίας ύψους 19.662,50 ευρώ, καθώς και αποζημίωση απόλυσης 4.875 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους, απειλώντας μάλιστα με χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν θα γίνεται δεκτός στην εργασία του.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά σε συμβασιούχο «νέας γενιάς», που ξεκίνησε τις διαδοχικές συμβάσεις αρχές Ιουνίου του 2004, ακριβώς ενάμιση μήνα πριν να τεθεί σε ισχύ το ΠΔ 164/04, του οποίου δεν έκανε χρήση, αφού δεν υπέβαλε σχετική αίτηση μέσω των διατάξεών του, αλλά προτίμησε τη δικαστική οδό «μονιμοποίησης».
(Πηγή: www.tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου